Рецепта за точени кори

Баница своими руками по рецепту Марии

Здравствуйте, дорогие друзья!

Как и обещала делюсь своим опытом выпечки баницы по рецепту Марии. Для чего тогда мастер-класс, если не попробовать сделать эту «болгарскую вкусность» самой… Да и маме пообещала, когда она пробовала Машин шедевр, который она положила мне для мамы перед моим уходом.

Так что не откладывая дело в долгий ящик, запаслась необходимыми продуктами. Точени кори, так называют тесто для баницы в Болгарии, купила той же марки, что и Мария, и которые уже раньше использовала. Скажем коротко, марка «Фамилия» уже проверенная. Упаковка весит 500 г.

Газированную воду купила туже Schweppes. Я не покупаю газированную воду, поэтому марок не знаю, но читала, что для баниц используют даже лимонад.

Купила кусочек брынзы (сирене) Елена, ассортимент огромный. Дома еще был кусок брынзы Сердика. Их и смешала для своего пирога. Я думаю, что всего у меня получилось грамм 600 брынзы. Ну и что, подумала я, «кашу маслом не испортишь». И потом я собиралась делать большую баницу! Семья-то большая: я и мама. 

Итак, необходимы продукты для моей баницы:

Ингредиенты

  1. Упаковка теста для баницы «Фамилия» (точени кори за баница Фамилия) — 500 г.
  2. Сирене — 600 г (по рецепту Марии надо 400 г).
  3. Масло растительное — 2/3 стакана растительного масла. Стакан емкостью 200 мл.
  4. 6 яиц.
  5. Газированная вода, в моем случае Schweppes, — 250-300 мл.

Ну вот… Пора приступать к приготовлению. Дома, как вы понимаете времени было много, места тоже, фотоаппарат под рукой.

Конечно, теряла время, чтобы заснять весь процесс, но и у меня мастер-класс получился.

Вот так выглядит упаковка теста для баницы.

banitsa-svoimi-rukami-po-retseptu-marii-1

А так сами листочки. Тесто очень тонкое. Прочла в интернете, что в России такое тесто надо искать в супермаркетах, чаще оно турецкое, санкций на продукты с Турцией ведь нет, а всем известная пахлава делается из такого теста Фило.

banitsa-svoimi-rukami-po-retseptu-marii-2

Для выпечки использовала противень длиной 35 см, шириной 26,5 см.

Брынзу не натирала, а просто размяла вилкой.

banitsa-svoimi-rukami-po-retseptu-marii-3

Предварительно смазала свой противень растительным маслом и начала укладку теста вперемешку с сирене: два листа теста, брынза, два листа теста, брынза и так далее…

banitsa-svoimi-rukami-po-retseptu-marii-4

И вот тут допустила ошибку! Первые два листика я щедро сдобрила брынзой, а потом поняла, что мне ее не хватит на все слои… Так и получилось… Предпоследнему ряду досталось совсем немного сирене.

Читайте также:  Можно ли мочить прививку от кори взрослому

Теперь буду умнее, просчитаю листики и постараюсь разделить брынзу на необходимое количество порций.

Так же, как и Мария, разрезала собранную баницу на кусочки, чтобы пропитка из горячего масла, яиц и газированной воды достигла самого укромного уголка.

banitsa-svoimi-rukami-po-retseptu-marii-5

Настал черед растительного масла.

banitsa-svoimi-rukami-po-retseptu-marii-6

Разогрела его даже, наверное, чуть больше необходимого. Поверяла кусочком теста, который зажаривался в нем, как хворост.

banitsa-svoimi-rukami-po-retseptu-marii-7

Залила баницу, и поняла, что масло было действительно очень горячим, так как она даже зарумянилась. К радости, это не испортило ее вкус.

banitsa-svoimi-rukami-po-retseptu-marii-8

Включила духовку, нужно время, чтобы она нагрелась до 180 градусов, и стала взбивать яйца. Их было 6, добавила немного соли.

banitsa-svoimi-rukami-po-retseptu-marii-9

banitsa-svoimi-rukami-po-retseptu-marii-10

Потом и Schweppes в дело пошел.

banitsa-svoimi-rukami-po-retseptu-marii-11

Вот так выглядели яйца с газированной водой.

banitsa-svoimi-rukami-po-retseptu-marii-12

Залила банницу и отправила в горячую духовку.

banitsa-svoimi-rukami-po-retseptu-marii-13

У меня хорошая духовка со светом, поэтому наблюдала за моей баницей через стекло, и открыла ее только через полчаса, чтобы не опала, как советовала Мария.

Вот такая золотистая баница смотрела на меня. Мне кажется, что уже тогда она была готова.

banitsa-svoimi-rukami-po-retseptu-marii-14

Но я все-таки выдержала еще 10 минут, можно было и 5, и вынула из духовки теперь уж мой шедевр.

banitsa-svoimi-rukami-po-retseptu-marii-15

Так же, как и Мария, щедро побрызгала ее водой из-под крана и перевернула для пропарки. Помните, поверхность должна быть ребристой, чтобы воздух попадал… Можно ставить на 4 тарелки, можно так, как я и Мария, на «крыло» мойки.

banitsa-svoimi-rukami-po-retseptu-marii-16

Так она простояла минут 10. Этого времени мне хватило, чтобы помыть посуду.

Перевернула, и с радостью поняла, что у меня все получилось. Мастер-класс от Марии не прошел даром! Спасибо, миличка (милая)!

banitsa-svoimi-rukami-po-retseptu-marii-17

Сняла пробу первой! Вкусно!!!

banitsa-svoimi-rukami-po-retseptu-marii-18

Поделилась с Тамарой, а мы ели это чудо два дня. Ну и что… Баница не черствеет, и разогреть можно в микроволновке.

Надеюсь, что вам пригодится мой опыт приготовления баницы. Приятного аппетита! Пусть блюда болгарской кухни появятся на вашем столе! 

Понравилась статья? Поделись с друзьями!

Форма поддержки блога может не отображаться в браузере Internet Explorer!

Хотите поддержать, откройте сайт в другом браузере… Спасибо!

Источник

Тиквеник с точени кори и размисли за тиквите и хората

Тиквеник с точени кори – с началото на захлаждането се обръщаме към есенно-зимните рецепти и първата помощница при сладкишоправенето – Мадам Тиква!

Няма вече кайсии, праскови, череши. Изчезна лятното великолепие и разнообразие. Кой каквото си е спастрил за зимата – това ще е. Мисълта, че оттук нататък ще разчитам на ябълки, тикви и цитруси не е от най-веселите мисли, но пък от друга страна аз обичам да ги готвя, така че пак ще има вкусни неща.

Читайте также:  Сыпь при кори у грудничка

Дали тиквата е плод или зеленчук – нека си спорят учените. На мен ми стига да знам, че е вкусна и полезна. Знаете ли, че тиквата е по-богата на бетакаротин от морковите и то в пъти? А знаете ли, че съдържа желязо, витамин С, D, А, К и още поне няколко букви от витаминните? Полезна е при анемия, намалява нивата на холестерола, богата е на целулоза, тоест полезна е и за чревцата. Водата пък от сварена тиква помагала срещу безсъние и температура (не съм го пробвала лично), а половин чаша прясно изцедения сок от тиква помагал за камъни в бъбреците. След всичката тази изумителна информация за полезността на тиквата, естествено възниква въпросът – защо не ядем тиква всеки ден? Веднага ще ви отговоря.

Защото обичаме кИфтета. В кухнята ни тиквата има своето достойно място, но по-често печена, варена или на някакъв сладкиш. Сравнително малко ползваме тиквата в солени ястия.

Тиквеник рецепта

И докато си седя и си разсъждавам за тиквите, не мога да подмина и хората. Чудно защо да те нарекат „Тиква“ или „Тиквеник“ се е наложило като обида? Като се замислиш за качествата на тиквата, то си е дори комплимент. Все си мисля, че поговорката „Планината ражда хора, равнината тикви“ е малко нещо грешна. В същото време обръщението „тиквичке“ се възприема безропотно? Е, хайде, обяснете ми. Докато вие се опитвате да ми изнамерите обяснение, аз ще се върна на тиквеника.

Продуктите за тиквеник с точени кори:

  • кори за баница
  • 1-1.3 кг.  тиква (у нас обичаме да е по-сочничък и с повечко плънка, така че съвсем по Мечо Пуховски – „колкото повече, толкова повече“).
  • 1 1/2 ч. ч. захар
  • 1 1/2 ч. ч. смлени или нарязани орехи, както ги предпочитате
  • 1 с. л. канела
  • 1/2 ч. ч. олио

Днешният тиквеник е „вит“, а не „наложен“. Ако сте си купили фини кори за баница, ползвайте две по две за завиване на плънката. Ако корите ви са точени, ясно е че ще завиваме всяка кора поотделно. Тиквата – почистена и обелена – това ясно. Аз, обаче, нямам нерви да стържа на ренде, затова я пуксам в чопъра и той ми я реже на ситно. Засипвам я със захарта и канелата и като разбърквам  всичката тиквена „кайма“ я оставям да постои поне 1 час, за да си пусне сока. Под единия край на тавичката подлагам нещо, колкото леко да я повдигне и сокчето се отделя в другия край. Да не вземете да го изсипете!!! Това сокче е много важно и след мъничко ще му дойде реда.

Читайте также:  Кори мухаммад ал курди

Пълнеж за тиквеник

Ето – оставете я да си седи, пуснете си прахосмукачка, излезте да си понапазарувате, пийнете кафе с приятелка – ни тиквата нищо й няма. Наръсете плънката върху корите, ама без да ви свиди. Бъдете щедри! Наръсете и смлените орехи и завийте, но не стегнато, а по-свободно. Прехвърлете в подмазана с масло тавичка. Като си подредите тиквеника идва реда на сокчето, което се е отделило, докато сме си гледали другата работа.

Тиквеник преди печене

Хууууубавичко полейте тиквеника така, както е полегнал вече в тавата. Нека добре да се напои, за да стане мекичък и сочничък. Добавете и олиото, че тиквеника си обича. Слагате в печката, но на по-ниска температура. Около 160-170 градуса и печете около един час, час и петнайсет минути. Неведнъж съм казвала, че всеки си познава печката, така че – поглеждайте от време на време какво се случва във фурната. Като се изпече, напръскайте го със съвсем малко водичка (да речем, че като количество е 1 пръст на кафена чашка) и завийте с една кърпа. Оставете го да си поеме въздух около половин час и го отвийте. Оттук нататък, ако успеете да го опазите докато изстине напълно – добре, ако ли не… топъл ще го хапвате.

Ами ето го – едно тиквено великолепие – ароматно, сочно и вкусно. Трудно е да му устоиш.

рецепта за тиквеник
Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

  • Тиквен пай с крем карамел
  • Тиквен пай
  • Палачинки с тиква
  • Пълнена тиква с месо
  • Крем карамел с тиква
  • Панакота с тиква
  • Медено руло с крем от тиква
  • Чийзкейк с тиква и мед без печене
  • Икономичен кекс с тиква
  • Мраморен кекс с тиква
  • Пудинг с чия и тиква
  • Баница в кексова форма
  • Баница с лапад
  • Баница с тиквички
  • Баница със сирене
  • Банички слънчогледи
  • Бутер банички със сирене
  • Вити банички със сирене
  • Пълнена баница
  • Млечна баница
  • Сиропирана баница Хармоника
  • Триъгълни банички с готови кори
  • Щрудел с готови кори за баница
  • Щрудел с дюли и ябълки
  • Банички розички

(Visited 16 505 times, 1 visits today)

Источник